ponedjeljak, 27 april 2015 22:06

Piñata Kotor na Djecijem proljecnom vikendu 2015.

Necu vas daviti pripremama i ludilom koje mi se desavalo prije manifestacije. Samo cu kratko reci da je tih mjesec dana cijeli stan postao jedna velika radionica, da me je nered izludjivao, i jedino me je pogled na sve ta vesele, sarene pinjate, ciji broj se svakim danom povecavao, smirivao i podsjecao na cilj. A cilj je bio pokazati pinjate prvenstveno hiljadama djece, a i svima ostalima koji su u ta dva dana Djecijeg proljecnog vikenda prosetali Delta City-jem u Podgorici.

 DSC3504

Promo stand Pinjata Kotor je plijenio paznju posjetilaca. Puno prstica i rucica je dotaklo pinjate, kucnulo, pipnulo, a bilo je i onih koji nisu mogli odoljeti da onako brzinski, gledajuci me ispod oka, ne “opale” po pinjati, pripremajuci se i za repeat, ali bi ih roditelji, zbunjeni, odvukli… Bilo je i odraslih koji su zeljeli dotaci ta neobicna stvorenja - pinjate, a oni smijeliji bi smijeseci mi se, lagano i zaljuljali po neku. Svi skupa su mi bili simpaticni, smijesni, zabavni…

Uglavnom, kcerka i ja smo dopipkanjesta pricale o pinjatama i objasnjavale kako se      koriste u  igri, jer bilo je dosta pitanja. Pitanja onih koji nisu do sada znali sto su  pinjate bila   su  raznovrsna, od jednostavnih tipa: “Divne su, ali sto su to        zapravo?” Do onih tipa:  “Koje sve maske imate, i mozete li napraviti masku    vuka?” Ili “Kako se pale ove lampe?”. Bilo je i onih koji su me pitali zasto se    zovu “pinjate” i mislili su da je to neki kotorski naziv jer im, kako kazu, zvuci  bokeljski. Mozda zbog toga sto se u Boki za  “tecu” ili “serpu” kaze pinjata…a sve  od istog korijena, italijanskog, oznacavajuci sud, supalj predmet. Pinjate su  nekada zaista bili keramicki sudovi. Punili su ih orasastim plodovima i drugim  sezonski vocem i razbijali prilikom proslava. Valjda se nije toliko brinulo o  sigurnosti kao sada. Sada su 100% od papira.

Sa druge strane odusevila me je cinjenica da je dosta ljudi, a pogotovo djece znalo sto su pinjate i sa osmijehom su prilazili standu. Uglavnom su bili upoznati sa onima na razbijanje, a bilo im je zanimljivo sto postoje i ove druge-pinjate sa trakicama na povlacenje.

Prvog dana vikenda odrzala se i radionica : “Kako se pravi pinjata by Pinjata Kotor”. Osim procesa izrade i ukrasavanja pinjate, pokazala sam radionicadjeci kako se prave mini pinjate, koje se mogu koristiti kao dekoracija ili kao pozivnice na pinjata zabavu. Tu su mi odmogla hm, pomogla moja dva mladja sina.

Sve u svemu Djeciji proljecni vikend je bio prava uzivancija. Uzivali smo u programu (i to iz prvog reda jer je stand imao odlicnu poziciju, hvala organizatoru ), u mnogobrojnim radionicama, u druzenju, sladoledima (moram ovo da pomenem jer su gore pomenuta dvojica svako malo isli ”nesto da obojaju” da bi dobili besplatan sladoled, a ja to nisam uspjevala iskontrolisati), i svemu ostalom.

Cilj je bio sasvim ispunjen. Skroz sam zadovoljna. Jedino sto bih promjenila je da na nogama ta dva dana nisam imala stikle.

I za kraj…moram se zahvaliti svima koji su mi podrzali i pomogli mi, od dovlacenja milion pinjata iz Kotora u Podgoricu, pa do svega ostalog… oni ce se prepoznati.

Pročitano 1084 puta